VOITURE BALAI

VOITURE BALAI

VOITURE BALAI. Nooit van gehoord, dan heb je waarschijnlijk ook nooit goed gekeken. MorGen is het Woningsdag en hoeven de straatvegers niet de straat op om de achtergebleven troep van de ander, de rotzooi die zij achterlaten op te ruimen. Voor mensen met pleinvrees dan wel straatvrees ideaal, ware het niet dat het passeren in die kale ruimte nu heel anders kan zijn dan men in het algemeen gewend is. Maar dat heeft niets te maken met het bericht dat ik vandaag de wereld in slinger namelijk een toer de kans!


‘Neemt u maar plaats!’verzoekt mij een uiterst vriendelijke damesstem. En terwijl ik plaatsneem krijg ik de indruk dat mij een Rad voor ogen wordt gedraaid. Het heeft veel weg van een polonaise op het slappe koord, waarbij mijn hand dit keer niet rust op de schouder van mijn voorganger en ik de hand van hen die achter mij komen, moet ontberen. Ik ben nu eenmaal de laatste in de rij en heb het genoegen de cirkel te mogen sluiten, hetgeen mij de mogelijkheid biedt om het fenomeen van een cirkel nader te duiden.


Een cirkel is een meetkundig deel van een plat vlak, begrensd door een cirkelomtrek. Een cirkel is ook een kring; zo is een vicieuze cirkel een reeks van handelingen of redeneringen waardoor men telkens terugkeert in het uitgangspunt dat men wil verlaten. En dat mijn waarde lezer, wil ik als volgt illustreren, met de nodige varianten. Want in eerste instantie is een zeker iemand met die cirkel begonnen. Het uitgangspunt als het ware, ware het niet dat mij dat uitgangspunt totaal onbekend is.


En zo wauwel ik nog een tijdje voort en eindig ik mijn betoog als volgt: ‘en wanneer de geest uit de fles is, wanneer die anderhalve meter in een bepaald perspectief ook een rol gaat spelen is het simpel wachten tot…’


En ik heb het genoegen dat ik mag wachten, als laatste in die ene cirkel terwijl andere cirkels op hun dan wel haar eigen wijze mogelijk zichzelf ook vicieus aan het herhalen zijn. ik heb geen idee hoe het geheel er uit zal komen zien, maar heb nu de indruk dat ik in een VOITURE BALAI ben beland, beter en anders gezegd terecht ben gekomen in de bezemwagen!

CITROEN HY


Geen toer de kans!