waar is KNORRETJE?!

Daar is’tie dan: Knorretje! Gestolen uit ziekenhuis.Een blij bronzen varkentje, ter waarde van 1850 euro, is gestolen uit een vitrine in het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar. “Ik hoop niet dat de dief het brons gaat omsmelten. Ik hoop maar dat het hem om het varkentje te doen is. Dat hij het beeld mooi vindt”, zegt de maker van het beeld, de Alkmaarse kunstenaar Marjolijn Pijper die tegenwoordig in Schagen woont. Omsmelten zou de kunstenaar van het hart gaan. “Dat zou zo jammer zijn. Een kilo brons levert 3,50 euro op. Er is ongeveer anderhalve kilo brons verwerkt in het beeldje. De dief zou er dus iets meer van 5,25 euro voor krijgen. Dat staat niet in verhouding tot het werk dat ik eraan gehad heb. Laat hij of zij zich melden. Graag! Dan koop ik het terug. Ik betaal het driedubbele van de bronsprijs.”

In de vitrine in de gang van de benedenverdieping van het ziekenhuis naar de Metiusgracht, stond meer werk van haar. De dief had de vitrine opengebroken waarna het alarm afging. Omdat de avond al ingevallen was en er door corona minder mensen in het ziekenhuis waren, was er waarschijnlijk niemand in de buurt. De beveiliger kwam aangesneld, maar de dader was al gevlogen.

De andere beelden in die vitrine, ook van brons, zijn blijven staan. “Ik maak graag werk in serie. Het varkentje heb ik anderhalf jaar geleden gemaakt en maakt deel uit van de reeks boerderijdieren. E zat een paard bij, dat is verkocht, dat stond niet in de vitrine. Bij het varkentje stonden nog wel een koe en een boksende haas, Badr Haas.”

De diefstal heeft vervelende consequenties voor Marjolijn. “Het was lange tijd mijn wens dat ik in het ziekenhuis mocht exposeren, omdat je werk daar door veel mensen wordt gezien. Eindelijk was het zover, maar kwamen er door corona minder mensen. Nu is jet brons helemaal niet meer te zien. De beelden zijn opgeslagen. De vitrine kan niet gemaakt worden. De vrijwilligers die dat moeten regelen mogen door corona het ziekenhuis niet in. “
Eens in de drie, vier jaar wordt er kunst gestolen uit het ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft aangifte gedaan, schrijft Leonie Groen in het regionieuws van het Noordhollands dagblad. Kunst Als Medicijn is de naam van de groep vrijwilligers die zich hiermee bezig houdt. Maar nu is meer de vraag: wie heeft Korretje zo hard nodig dat het voor die ene mens als Medicijn kan gaan werken.

En dan de ultieme vraag: ‘Wie weet waar Knorretje momenteel verblijft…?!’ In de (vitrine) stal is hij nergens meer te vinden!