Werkelijke verbeelding

DURV! Staat op een muur van een lagere school gebouw. Waar plotsklaps schoten klinken. Een vrouw stort neer, de agenten buigen zich over het slachtoffer en niet veel later is ook Hart van Nederland ter plaatse. Nieuws dus. Waardoor Alkmaar weer even in de belangstelling van Nederland komt te staan. Sensatie alom. Maar wat te denken van Brabant? Alle instanties zijn aanwezig om een woonwagenkamp volledig van de buitenwereld af te grendelen. Drugs wordt verondersteld, geld wordt vermoed en om het geheel af te ronden waarschijnlijk ook nog vuurwapens. En de man die dit geheel heeft geregeld, leeft als een Godfather daar ergens in Brabant. Waardoor ook Nederland een beetje doet denken aan andere landen waar de onderwereld de bovenwereld van allerlei ongemakken weet te voorzien. Je hoeft niet eens zo ver te reizen om toch een benauwd gevoel te krijgen, waarbij veiligheid als uitgangspunt toch een wat ander karakter krijgt.

Boosdoeners die er niet voor schromen om bij oudere mensen aan te bellen met wat lucratieve voorstellen en ondertussen de woning binnendringen op zoek naar geld en andere goederen. Mensen die vanuit rancune proberen om weer anderen het leven zuur te maken en vervolgens niet alleen handtastelijk, maar ook nog eens geweld gebruiken om hun gram te halen. Wanneer je zo de berichten in de plaatselijke kranten volgt en je de impact probeert voor te stellen, lopen steeds meer mensen de kans om met PTSS verder door het leven te gaan. Oorzaak en gevolg als uitgangspunt, voorspelbaar als je bedenkt dat wij mensen veelal bij elkaar kluiten. Waardoor het riet niet meer zichtbaar is en van de daders in veel gevallen hooguit wat wazige beelden te zien zijn. Tumultueus en als je dan ook nog het geweld in de wereld erbij betrekt, wordt het mij enigszins te moede.

Ik lees een boek, geen literaire thriller maar een misdaadroman. En dat woord geeft iets weer van wat de lezer te wachten staat. Natuurlijk gaat ook zo’n roman over geweld, moord in deze. Gelijk ook een thriller de lezer op een bepaald spoor brengt. Dat is een boek, waar de schrijver het genoegen heeft om het verhaal geheel en al naar zijn hand te zetten, in tegenstelling tot de realiteit.

De werkelijkheid tart nu eenmaal alle mogelijke verbeelding…