Willem versus Gerrit

Willem Frederik Duisenberg was zijn naam. Bankier en politicus. Hield zich bezig (nationaal en internationaal) met centen. En van die centen genieten wij nog steeds, dat wil zeggen dat de centen in Nederland zijn verdwenen, evenals al die dubbeltjes en kwartjes. Hij was immers niet voor een dubbeltje geboren, maar werd al snel een kwartje. Hoogleraar en financier, naast het feit dat ook hij gedreven werd door de politiek. Weliswaar in een ander tijdperk, onder Joop den Uyl en ging met andere middelen de strijd aan met de ondergang van de gulden.

mdaMartin

De Euro hebben wij onder andere aan hem te danken en het feit dat ene Gerrit (niet die stal als de raven) Zalm ervoor heeft gezorgd dat een Euro 2,20 gulden waard was, daar worden nog steeds zaken mee gedaan. Dat er monetaire fondsen zijn en worden ontwikkeld, doet geen afbreuk aan het feit dat de prachtige biljetten die wij vanuit het verleden kenden, nog steeds inwisselbaar zijn bij de Nederlandse Bank. De grutto wordt met ondergang bedreigd, de vuurtorens laten her en der nog hun licht schijnen en ook de joet uit het verleden, naast het geeltje is alleen dat geeltje niet meer zichtbaar en wordt de joet nog steeds gebruikt om een 10 euro biljet zo te gaan benoemen. Ik kreeg een beeld van Martin en het kan haast niet anders dan dat ook tegenwoordig het credo dat ‘geld moet rollen’, niet meer zo vanzelfsprekend is dan een tijdje geleden. We worden gedwongen om wat bewuster keuzes te gaan maken en waar tweedehands opgeld doet, voldoet Marktplaats aan die vraag.

Ook Bol.com spint garen en zolang adverteerders nog steeds ‘Black Friday’ hanteren met aanbiedingen, zullen er ook nog velen zijn die daar gebruik van blijven maken.


Geld immers, heeft nog steeds de neiging om te blijven rollen.