WITTE WIEVEN

Wanneer ik stel dat hij mij iedere keer opnieuw weet te verrassen, vertel ik feitelijk niets nieuws. Nu is er vaak weinIg nieuws onder de zon, vallen velen in herhalingen en gaan daar ook nog eens prat op, dat neemt niet weg dat zijn invalshoek niet alleen zorgt voor een lach, maar ook nog eens doordrenkt is van het sprookje dat hij op de achterhand een rol laat spelen. Hoewel, van een sprookje kan geen sprake zijn wanneer heksen en daarvan afgeleiden de mens angst weten aan te jagen, waarbij knoflook een middel is om de geest te doen terugkeren in de fles waar deze ooit aan is ontsnapt. Een kurk erop en kijken of de fles blijft drijven,dan wel dat wanneer deze zinkt, de kwade geest verdronken is. En wanneer zijn fantasie met hem aan de loop gaat, kan ik moeilijk achterblijven…


Kees dus, Kees die er zijn hand niet voor omdraait om de situatie die zich voordoet naar zijn hand te zetten, terwijl hij zich afspoelt onder de douche waar het schuim van zijn lichaam raast alvorens het putje te bereiken. Terwijl dat zelfde putje de oorzaak is van de Geest die dan aan zijn oog verschijnt, zonder enig geluid te maken maar wel met het spookoog gericht op het schaamdeel wat hij probeert te verbergen. Zijn kostuum past ons allen, maar wanneer dat Witte Wief probeert zich van hem meester de maken, loop je de kans dat velerlei poppen aan het dansen zijn. Een Witte Wieven kring maakt zich van de man meester en waar een heksenkring hooguit paddenstoelen doen vermoeden, dient hij zich te goed te doen aan eekhoorntjesbrood dat nergens te vinden valt. Want om nu in zijn huidige kostuum het bos in te vluchten, eekhoorntjes schrikken zich dood en vallen pardoes uit de boom. Dus hoef ik vandaag niet veel meer te doen dan de woorden van Kees te citeren!

— WITTE WIEVEN

Deze foto’s maakte ik vorige week tijdens vakantie in een recreatiebungalow in Harfsen onder de douche. Aanleiding was de foto opdracht met het thema ZWART WIT. Dat spookte al weken door mijn hoofd zonder resultaat.

Tijdens een douchebeurt in de bungalow zag ik mijn blote lijf gereflecteerd in de glimmend natte zwarte plavuizen de douchevloer. Als een duister spook lijk ik mezelf te overmeesteren. Alles in zwart wit en grijstinten. Het resultaat was teleurstellend. Veel sfeer maar weinig spanning.

Harfsen en omgeving staan bekend om de WITTE WIEVEN die in zanderige kuilen wonen en alleen in het donker tevoorschijn komen. Het is nooit gelukt om ze te fotograferen. Dus dat werd mijn ambitie tijdens deze vakantie. Het fotograferen van een WIT WIEF.

Om werkelijkheid en fantasie samen te laten vallen is het handig jezelf een handje te helpen.

Uit een vel wit papier heb ik de vorm van een geest gescheurd met gaten voor ogen en mond. Zoals een WIT WIEF eruit zou kunnen zien. Het papier op de douchevloer gelegd. Met links mijn mobiel en rechts de handdouche kon ik het gewenst beeld creeren. Ook door schuim van de shampoo in bepaalde richtingen te spoelen.

Zo is het me gelukt, als eerste fotograaf, een WIT WIEF te fotograferen. Die, zoals later bleek, door het afvoerputje naar binnen was gekomen.

De foto’s heb ik niet bewerkt. Ze zijn in “kleur” gefotografeerd op een locatie waar geen kleur was.
Kees Oosterbaan, 8 september 2020

en om het geheel te completeren…
zonder enige bewerking!