Zinsbegoocheling…

Men kan van alles gaan beleven, wanneer je daar maar in gelooft. Dat mensen in de aarde wroeten, een potje proberen te breken of om ergens een slaatje uit te slaan. Of die kat die uit verveling de gordijnen inklimt, om niet veel later achter het raam een vogeltje probeert te verschalken. Mensen die wensen worden overgeslagen, een postbesteller die zijn adressen kwijt is geraakt, een hovenier die vergeefs bladeren van de takken probeert te plukken. En de wind die huilt om Marie. Schreeuwt desnoods en Jimmy die zijn gitaar laat huilen.


Tranen die vergeefs naar wangen zoeken, een papegaai die probeert om een Olifant te bevredigen, die eerder genoemde kat van huis gaat. Ook als kat moet je tegenwoordig wat. En waar beginnelingen doen alsof ze gevorderden zijn, breken ook zij de nodige beenderen. Staat de spoedeisende hulp op springen en barst alsnog een waterleiding uit zijn voegen. Waar ooit taal en teken te vinden was, is het nu slechts een vraag waar het teken is gebleven. Op een antwoord hoef je niet te rekenen, want ook rekenen is voor menig kind niet meer weggelegd.


Dubbele pech wanneer een envelop met een viercijferig getal uit Leeuwarden op de deurmat valt. CJIB zijn wat willekeurige letters en wanneer die brief door een Ministerie is gesanctioneerd, loop je de kans dat je alsnog met een stapel papieren de nodige bootjes dan wel vliegtuigjes kunt gaan vouwen. Maar ook die bootjes lopen averij op: de schipper van het overvaren is kortgeleden met pensioen gegaan. Buitenissigheden worden naar het verleden gebonjourd, en buitensporig gedrag wordt sterk aangemoedigd. Waar paal en ook de nodige perken te vinden waren, zijn deze vervagen door grijze tegels. Waarbij hinkelen door een benigen wordt aangemoedigd. En al die blikvangers die ervoor hadden moeten zorgen dat er geen rotzooi op de wegen kwam, ook die vangers zijn verdwenen. Die zijn samengesmolten met de hete hangijzers die een verbond zijn aangegaan. Verbinding, verbond, verbod. Dat scheelt weer een letter.

Waardoor dat bord met dat dood lopende teken vort is gegaan.