Zure bommen.

Zo’n gatverdamse dag waar van de voornemens die ik had, geen moer terecht is gekomen. Ondanks het opbeurende telefoontje dat ik van Bruno ontving. Het heeft wat weg van een oprecht gemeend gatverdamme, waar bij ik God dit keer niet de schuld kan gaan geven. Agnostisch in zekere zin, atheist in veel gevallen en waar de vos nog steeds de passie preekt, is het de vogelgriep die ervoor zorgt dat de prijzen voor een ei in een tomeloze vaart van zich doen horen. Geruimd worden de kippen en wanneer ze het overleven en geen ei meer leggen, staat hun een ander lot te wachten: soepkip. Dat schijnt een economisch principe te zijn wat menig dier te wachten staat, maar hoeveel anders is het in de mensenwereld? Mensen vluchten, worden opgevangen in overbevolkte AZC’s en mogen de nacht op een stoel buiten door gaan brengen. Hun lot wordt bepaald door organisaties die niet veel meer doen dan de varkenscyclus in stand te houden.

Dat er sprake is van een golfbeweging is bekend en hoeveel voormalige leerling B- verpleegkundigen hebben ook hun ontslag zien aankomen. Van een relatief overschot naar een groot tekort en waar de beloning als zodanig ook bepaald geen zoden aan de dijk heeft gezet, de eisen van overheidswege steeds zwaarder werden en wordt verondersteld dat het niveau minimaal HBO dient te zijn, worden die in-service opgeleiden tot een MBO-niveau gerekend. Niet dat ik me daar druk om hoef te maken, want met de marktwerking wordt verondersteld dat bedrijven meer concurrerend gaan werken, het tegendeel blijkt.

mdaMartin

Ik ging naar de Mare, het winkelcentrum dat zich kenmerkt door steeds meer kappers, steeds minder banken, her en der wat geldautomaten, een slager die uitbreidt, een visboer die uitkijkt naar morgen wanneer de Hollandse Nieuwe zijn opwachting maakt en waar de vis wederom duur zal worden betaald. Daar hoef je geen Kniertje voor te heten, dat de supermarkten met aanbiedingen komen die de Hollandse Nieuwe in veelvoud aan bieden, met een gesnipperd uitje maar zonder zuur, daar zal Kesbeke wel weer op in gaan springen. Niet alleen met zijn Amsterdamse zilveruitje, maar mogelijk ook nog met zure bommen.


En die kun je beter tot je nemen dan elders in de wereld!