ZWART/WIT 4

Wat zich herhaalt: ook zwart/wit kan kleur bekennen!

Het duurt maar drie minuten. Plak daar maar rustig twintig minuten aan vast, wacht vervolgens een dag of twee voor het bericht komt dat het gelukt is. En wanneer dit niet het geval is: het duurt maar 3 minuten. En dat alles in het kader van het voorkomen van De Wet voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering. Wwft. Deze wet verplicht ons (ICS visa) om de identiteit van onze klanten te kennen en controleren. 5 stappen zijn nodig om binnen die veronderstelde 3 minuten mezelf in een nieuw systeem in te klaren.


Maar dan komt het: een smartphone of tablet en uw geldig legitimatiebewijs. Een persoonlijke validatiecode en mijn geboortedatum. Belastingplichtig in Nederland (of mogelijk elders). En het volgen van de uitleg op uw scherm. Waar het nu precies fout is gegaan, geen idee. De identiteit foto’s mochten steeds opnieuw, de achterkant idem. De cijfers nodig voor die validatiecode stopten op een zeker punt en lieten zich niet dwingen om te worden vervolgd. Wonderbaarlijk dat aan het einde van deze voornoemde stappen toch een vinkje in beeld is gekomen. Hopelijk dat ik straks (misschien wel eerder dan die twee dagen) bericht krijg dat ik goed ontvangen ben, geregistreerd en mogelijk verder gefrustreerd door het leven kan. Ja zo’n kaart kan op een zeker moment verdomde handig zijn, het feit dat de kaart zich op creditkaartniveau in mijn portemonnee te vinden is.

Maar… er komt een nieuwe wet aan: een wet die aangeeft dat een noodverordening kan gaan leiden tot een lijden dat zelfs in Leiden geen soelaas kan gaan bieden tot het moment dat dat vaccin in een tomeloze vaart kan worden geproduceerd, het testen op iedereen van toepassing is geweest en de fabrieken die garant staan voor het ontwikkelen van het een en ander de investeringen alsnog terug te verdien zijn en de wetenschap zich mogelijk opmaakt om een ander virus bij voorbaat de kop in te gaan drukken, hoewel het verleden aangeeft dat er soms 7 plagen nodig zijn om de mensheid tot een vorm van inkeer te brengen.

En dan het goede bericht: er komt toch een afsluiting van dit jaar van het fotocafe! Waarbij ik zo vrij ben geweest om op mijn manier gebruik te gaan maken van de bovenstaande situatie!